Siirry pääsisältöön

Pojan syntymä


Mulla oli 27.6. suunniteltu kontrolli äitipolilla, jossa piti pohtia synnytyksen käynnistystä viimestään laskettuna aikana. Syy siihen olis ollu tokan lapsen lähes syöksysynnytys. Nyt oli ideana se, että olisin jo valmiiks sairaalassa, kun synnytys käynnistys.

Olin ollu kesäkuun alusta asti Murusen ja Tytyn kanssa kotona päivät, kun äitiyslomani alkoi. Heti kesäkuun alussa (neuvolassa 8.6.) huomattiin korkeat verenpaineet, joten sain kotiseurantamittarin ja mittailin arvoja ohjeiden mukaisesti. Uutta neuvola-aikaa en kuitenkaan enää saanut, sillä terkan mielestä kolmen viikon päästä oleva äitipoliaika riitti, vaikka lääkäri oli toista mieltä. Ajat oli kuulema täynnä, joten ei ollut siis vapaata tilaa ollenkaan. Seurasin verenpaineita kotona ja alkuun ne pysyivät vaan hieman koholla, mutta siitä ne alkoivat pikku hiljaa nousta ylös päin. Soittelin neuvolaan noususta, mutta terkka kehotti vain tuomaan pissanäytteen pariinkin kertaan,  niissä ei ollut huomautettavaa. Juhannuksen jälkeen verenpaineet eivät laskeneet enää hyviin lukemiin ollenkaan. Äitipolikäynnin aamuna nousu vain jatkui.

Menin käynnille luottavaisena enkä todellakaan ollut ottanut mitään ylimääräistä mukaan, sillä laukussa oli vaan neuvolakortti, rahapussi ja puhelin  Pissassa oli proteinit kuitenkin koholla ja verenpaineet oli  jotain 100/160. Kätilö ohjasikin mut vielä lääkärin luokse. Hän ultrasi ja kertoi mulle, että mun tulee mennä suoraan osastolle, jossa synnytystä aletaan käynnistelemään seuraavana päivänä. Vauvalla ei ollut hätää, mutta pieni turvotus verenpaineiden nousun ja plussan proteiinien takia hän nyt päätti näin. Itse en olis millään halunnut jäädä osastolle, mutta lääkäri ei antanut vaihtoehtoja. En saanut edes lupaa käydä kotona hakemassa tavaroita, vaan miehen tuli tuoda ne mulle. Kun tilanne selvisi, piti selvittää lastenhoitokuviot nopeesti, koska miehen piti kuitenkin olla vielä torstai ja perjantai töissä ennen lomaansa. Onneksi appivanhemmat pystyivät ottamaan lapset heille, muuten äitini olisi luultavasti matkustanut toiselta puolelta Suomea hoitamaan Murusta ja Tytyä.

Synnytystä alettiin siis käynnistelemään to 28.6. ballongilla heti lääkärikierron jälkeen. Vauva oli todella korkealla eikä ollut muutenkaan vielä mahdollista puhkaista kalvoja. Raskausviikkoja oli silloin kasassa 38+6 ja edelliset lapset ovat syntyneet rv 40+1 ja 40+2, joten todennäköisesti myös poika olisi halunnut syntyä vasta seuraavalla viikolla. Sinne asti käynnistystä ei olis odotettu, vaikka mun oloni  parani ja verenpaineet laskivat heti sairaalassa, kun ei tarvinnut koko ajan selvitellä lasten riitoja ym.

Ballongi tippui seuraavana yönä pois, mutta vauva ei edelleenkään ollut laskeutunut riittävästi, vaikka kohdunsuu olikin avautunut 3-4 senttiin. Kello oli kuitenkin kaksi yöllä, joten kätilö kehotti minua nukkumaan, vaikka ballongin jälkeen saliin tulisi päästä 3-4 tunnin sisällä, jotta kohdunsuu ei sulkeudu uudestaan. Onneksi mun kohdalla näin ei käyny. Aamulla sit käynnistystä jatkettiin cytoteceilla, jotka aiheuttivat jonkun verran supistuksia, mutta vaan pieniä sellasia eivätkä ne olleet säännöllisiä eikä synnytys siis käynnistynyt vieläkään. Käveltiin kyllä to ja pe miehen kanssa ympärin Taysin aluetta hyvinkin ripeästi, mutta vauva ei halunnut vieläkään tulla maailmaan.

Perjantain-la-aamun aikana sain kolme cytotecia eikä tilanne vieläkään edenny. Lääkäri kuitenkin totes vauvan laskeutuneen sen verran, että kalvot saatiin just ja just puhkaistua. Toisin sanoen päästiin vihdoin saliin. Lapsivedet meni kalvojen puhkaisun jälkeen 12.34. Sit vaan odoteltiin, ja koska kivuliaita supistuksia ei ollut, päätettiin laittaa oksitosiini tippumaan. Pyörittelin itteeni myös jumppapallon päällä, kun supistukset alko koventua koko ajan.

Mies kutsui kätilön 16.30, kun pyysin epiduraalia kipujen ollessa järkyttävät eivätkä lämpöpussit ja ilokaasu enää riittäneet lievittämään kipuja. Anestesialääkäri tuli nopeesti ja ehti esittäytyä, kun mua rupes ponnistuttamaan. Puudutusta ei ehditty siis laittamaan, kun vauva päätti syntyä sillä hetkellä. Ekalla tai tokalla ponnistuksella pieni poika saapui maailmaan lauantaina 30. kesäkuuta 2018 klo 16.39.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Kuka minä olen?

 Nyt on blogi kaivettu naftaliinista taas. Tässä postauksessa ajattelin esitellä itseäni hieman tarkemmin. Katsoin äsken @ninnu.hoon Instagram- tarinoita, joissa hän pohti, kuka hän oikeasti on. Se oli mielenkiintoista pohdintaa ja laittoi ajattelemaan. Hän kertoi peilaavansa omia tekemisiään menneisyydestään käsin ja haluaa siirtyä tekemään asioita tulevaisuutta ajatellen.  Olen kotoisin Savosta. Lapsuudenperheeseeni kuuluu äiti, iska ja kaksi pikkusiskoa. Asuimme omakotitalossa taajama-alueella. Elin hyvän ja turvallisen lapsuuden, näin ajattelen. Meillä kotona oli tiukat säännöt ja esimerkiksi kotiintuloajat. Olin kuitenkin tunnollinen lapsi ja noudatin niitä. Vanhempani ovat syntyneet aika pian sodan jälkeen ja se, miten heidät on kasvatettu, on heijastunut myös meidän kasvatukseemme. Kasvatusmetodit olivat sen ajan mukaiset. En ole kuitenkaan kyseenalaistanut sitä, sillä ajattelen, että silloin elettiin sen ajan mallin mukaan. Ei silloin erikseen paljoa puhuttu tunteista tai itses

Jälkivuoto ja tulehdusriski

Raskausaikana neuvolassa keskityttiin puhumaan raskausajan ruokavaliosta ja liikunnasta. Samoin mitattiin verenpainetta ja hemoglobiinia ja pääsin myös antamaan verta monta putkiloa sokerirasituksen ja lääkeainepitosuuksien tarkkailun takia. Juteltiin myös odotusajasta ja siihen liittyvistä asioista ja tottakai synnytyksestä. En kuitenkaan muista, että olisin kuullu terkan puhuvan  ollenkaan jälkivuodosta, vaikka se liittyy olennaisesti synnytykseen. Synnytyksen aikana vuodetaan verta ja sitä määrää tarkkaillaan tiiviisti. Kun synnytys on ohi, verenvuoto jatkuu edelleen ja sillon se on muuttunu jälkivuodoksi. Muistan, kun heti vauvan ja istukan syntymän jälkeen kätilö toi sen hervottoman kokosen vaipan ja ne niin ihanat, mutta kovin käytännölliset verkkohousut. Aluks ne kauhistutti ja myös naurattikin, mutta ei ois kyllä voinu muunlaisia alushousuja kuvitellakaan laittavansa jalkaan. Ne jättää hyvin tilaa sille valtavalle siteelle, mikä annetaan sen hervottoman suuren vaipan jälkeen