sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Lapsen oikeus ja vanhemman vastuu


Mikä on lapsen oikeus ja taas vanhemman vastuu? Oon miettiny asiaa etenkin koulun näkökulmasta. Keskustelua herättää vanhempien asenne lasten koulunkäynnin ja sen tukemisen suhteen. Lapsella on havaittu erilaisia pulmia ja haasteita oppimisen suhteen ja niihin on yritetty puuttua koulussa opettajan ja erityisopettajan toimesta. Asiasta tulee tottakai keskustella myös oppilaan huoltajan kanssa. Useimmiten huoltajat ovat ymmärtäväisiä ja haluavat olla mukana tukemassa oppilasta oppimiseen liittyvien haasteiden ja pulmien ratkaisemisessa.

On kuitenkin myös toisenlaisia vanhempia, niitä, jotka eivät halua syystä tai toisesta ottaa vastaan tarjottua apua ja tukitoimia. Tätä mä en voi ymmärtää. Eihän se ole vanhempi, joka käy koulua, vaan hänen lapsensa. Eikö vanhemman tai huoltajan kuuluisi ajatella asiaa lapsen kannalta? Mikä on lapsen parasta ja miten hän voisi parhaiten menestyä koulutyössä? Vanhemman tulis olla "kaukaa viisas" ja ottaa tarjottu apu vastaan, jos sitä on oikeesti saatavilla.

Ehkä syynä on leimautumisen pelko. Vanhempi pelkää, että hänen lapsensa joutuu leimatuksi havaittujen oppimisen haasteiden takia. Toisaalta hän voi myös sulkea täysin silmänsä ja olla vain näkemättä lapsensa oppimispulmia. Eihän MINUN lapsellani voi olla vaikeuksia oppia lukemaan tai kirjoittamaan. Eihän MINUN lapseni voi tarvita tukea elämänhallintataitojen suhteen. Eihän MINUN lapseni.

Voi kyllä, Se voi olla juuri sinun lapsesi, joka kaipaa tukeasi, kannustustasi ja sujuvaa yhteistyötä hänen opettajansa kanssa. Juuri sinä voit helpottaa lapsesi taakkaa auttamalla häntä ja tekemällä hänen kanssaan yhdessä esimerkiksi koulusta saadut läksyt. Lisäksi, jos lapsesi on vaikeaa oppia lukemaan, te voitte harjoitella sitä yhdessä myös kotona. Sen ei pitäisi vaatia liikaa. Ja muista, kaikki mitä teet, teet lapsesi parhaaksi. Sen olet velkaa hänelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.