torstai 4. helmikuuta 2016

Paljon sairastavaa, iloista maksajaa, kunta rakastaa


Tän vuoden alusta meiän kotikunta korotti terveyden- ja sosiaalihuollon maksuja roimasti. Onneks sentään alle 16-vuotiaille käynnit on ilmasia. Vertasin just edellisvuoden, ja Tampereen kaupungin, 1.1.2016 voimaantulleita maksuja ja kauhistuin. Tampereella lääkäri- ja hammaslääkärikäynnit ovat useita euroja halvemmat kuin meillä naapurikunnassa. Kunta korotti hintoja roimasti, sillä esimerkiksi terveyskeskuksen vuosimaksu nousi lähes 10 euroa, samoin käyntimaksut. Huh heijaa! Onneks on suhteellisen harvoin tarvittu kyseisiä palveluita ja osa niistä voidaan hoitaa tarvittaessa myös lasten neuvolakäyntien yhteydessä.

Noi korotukset tuntuu kukkarossa reilusti. On eri asia maksaa terveyskeskuksen vuosimaksua 32 e lähes 42 euron sijaan. Miehellä on onneks oikeus käyttää työterveyspalveluita, mitä mulla ei osa-aikatyöläisenä  tietenkään ole. 
Meitä lähempänä sijaitsee yksityinen lääkäriasema, mutta siellä käyminen on kuitenkin suhteellisen kallista. Vielä ei oo jouduttu testaamaan heidän palvelujaan. Tarvittaessa varataan kuitenkin sieltä aika, sillä yleisesti ottaen julkisen puolen jonot on pitkät.

Hammaslääkäripalveluja en oo itte testannu vielä ollenkaan, mutta parin viikon päästä sekin on edessa. Mä joudun käymään säännöllisesti hammastarkastuksissa, koska minulla on purentakisko. Olihan se aikamoinen shokki maksaa Tampereen puolellakin julkisesta hammashuollosta kohtuullisen suuria käyntimaksuja, koska olin tottunut YTHS:n todella halpoihin käynteihin. YTHS:llä maksoin periaatteessa vain kiskon hinnan, kun se piti vaihtaa, kun taas julkisella jokainen käynti maksoi vähintään 40e. Myös viisurinpoisto leikkaamalla ei maksanut YTHS:llä paria kymppiä enempää. Odotan siis erittäin innolla tulevien hammaslääkärikäyntien maksuja, sillä tiedossa on todennäkösesti myös röntgenkuvien otto viisurinpoiston lisäksi.

Toisaalta on tilanteita, jolloin on mentävä hammas- tai yleislääkärille, vaikka se maksaisi mitä. Ilomielin maksan veroja, mutta aika poskettomilta tuntuu meidän kunnan korotukset terveyden- ja sosiaalihuollon maksuihin. Kunnan talous on monesta syystä niin kuralla, että ilmeisesti jättikorotukset, n. 30%, oli välttämättömät tehä, vaikka naapurikaupunki Tampere ei niin tehnytkään. Myös siellä korotettiin hintoja, mutta nousut olivat vain muutaman euron luokkaa.

Eläminen on kallista, eikä mitään saa ilmaiseksi, mutta kohtuus kaikessa. Kiitos säästö-Suomi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.