Siirry pääsisältöön

Neuvolaa ja lääkäriä

Tällä viikolla oli eka neuvolalääkäri ja sepäs olikin mielenkiintonen kokemus. Ensinnäkin oltiin kuulema myöhässä, vaikka istuttiin odotusaulassa viittä minuuttia ennen meiän aikaa. Kai mun ois ekaks pitäny käyä antamassa pissanäyte, mutta en muistanu tehä sitä, vaan vasta ennen lääkärille menoo. Terveydenhoitaja tuli hakeen meiät aulasta ja huoneessa mitattiin verenpaineet, mutta ei hemoglobiinia, koska se oli edellisellä käynnillä ollu niin hyvä (142). Pääsin myös ihanalle vaa'alle, mutta onneks painoo ei ollu tullu edelliseltä käynniltä rv 8+1 (8+5) kun reilu kilo lisää. 

Terkan käynnin jälkeen jonotettiin sit lääkärille ja sinne päästyämme saatiin moitteet myöhästymisestä ja aikataulujen sekoittamisesta. Koko lääkärikäynti tuntu vähän sellaselta liukuhihnameiningiltä, koska lääkäri on paikalla ilmeisesti aina vaan tiistaisin puoli päivää. Samaan hengenvetoon lääkäritäti myös totesi, että sairasloma-anomukset on hoidettava muuta kautta, koska hän ei ole tavattavissa kun tiistaisin. Siinä vaiheessa kiittelin onneeni, että mulla on vielä oikeus käyttää yths:n palveluja. Terkka tuli meitä vastaan käytävällä odotellessamme pääsyä lääkärin luokse ja sanoi, että lääkärillä on harjoittelija mukana, saako seurata käyntiä. Annettiin lupa, koska myös raskaana olevien seuranta kuuluu lääkärin tehtäviin tai ainakin harjoittelijan tarkkailtaviin asioihin. 

Olihan se kieltämättä hieman kiusallista sekä mieheni että myös miespuolisen lääkäriopiskelijan kannalta, kun lääkäri käski riisua kaikki housut ja mennä makaamaan sängylle, jotta voidaan kuunnella sydänääniä. Kun täti laittoi kuuntelulaitteen (mikä lie oikeelta nimeltään) vatsan päälle, lähes heti sieltä alkoi kuulua tasainen sydämen jumputus. Sykkeeksi mitattiin 132.  Olihan se hienoo kuulla sydänäänet. <3  Siinäpä se lääkärikäynti sit oikeestaan olikin. Seuraava käynti on sit joskus. Jäi vähän kakka maku suuhun, mutta näillä mennään. Aikaa on kuulema varattu per asiakas 15 minuuttia, joten eipä siinä paljoo ylimääräsiä keskustella. Onneks meiän terkka vaikuttaa tosi mukavalta, vaikka ollaanki tavattu hänet vasta kerran.

Perjantaina mulla oli soittoaika neuropolin lääkärille lääkepitosuusverikokeiden tuloksista. Yllätys, yllätys, lääkäri oli eri, mikä soitteli edellisellä kerralla. Tosin tämä lääkäri oli lukenut mun paperit ja tiesi asioista paljon enemmän kuin se, joka soitti mulle viimeks. Se kun oli lukenu vaan mun helmikuisen lääkärikäynnin paperit eikä edes tienny, että oon raskaana! Lääkeainepitoisuudet olivat laskeneet, joka oli myös odotettavissa, mun normilukema on 15 ja nyt se oli vaan 5. Se tarkottaa siis sitä, että mun on nostettava lääkeannosta, jotta ei tuu mitään ikäviä ylläreitä. Ystävällinen täti lupas kirjottaa ja lähettää uuden reseptin, ettei tuu apteekin kanssa ongelmia. Onneks mun lääke on 100 % korvattava eikä siis lisäkustannuksia oo luvassa. 

Olin myös saanut virheellistä tietoa viime neurolääkärikäynnillä alkuvuodesta, sillä silloin mun hoitava lääkäri oli sitä mieltä, että raskaana olevalle epileptikolle kuuluu yksi käynti äitiyspolilla. Tiedustelin nyt asiaa, koska sitä oli kyselty jo viime viikon ultrassa. Ehdin jo saamaan nimittäin kutsun rakenneultraan marraskuulle ja se olis pitäny perua, jos mun rakenneultra oliskin ollu siellä äitipolilla. Näin ei kuitenkaan menetellä enää, vaan nyt mennään "normaalin" kaavan mukaan eli samalla tavalla kuin muutkin raskaana olevat. Ultraus siis tapahtuu keskusneuvolassa. Sovittiin lääkäritätin kanssa uusi labrakäynti pitosuuksien seuraamiseks marraskuulle ja lähettäävät mulle polilta uuden soittoajan tulosten kuulemiseks.

Tossa lääkärineuvolakäynnissä meitä jäi eniten ihmetyttään se, ettei verikokeista ja niiden tuloksista puhuttu mitään. Kysyin asiaa terveydenhoitajalta, mutta hän oletti ilmeisesti lääkärin käyvän ne läpi meiän kanssa. Niin ei kuitenkaan tapahtunu. Kai ne oli sit ihan kunnossa, samoin pissanäyte, koska sitäkään ei sen kummemmin analysoitu.

Näin siis neuvolalääkärissä ja muualla.


Kommentit

  1. No onpa aika ikävää, että tuo on niin hätästä toimintaa :/ Missä toi sun neuvolalääkäri oli? Onko kaikilla aina samassa paikassa vai tuleeko se asuinalueen mukaan? Mulla on olluki se käsitys, että toi puoli on vähän heikkoa Tre:lla, mikä on ikävää. Mutta toivottavasti sen terkan kanssa menee hyvin, sitähän enemmän tarvii katella :) Ei muuta ku onnellista odottamista :)

    VastaaPoista
  2. Sitten kun oon vakavarainen, varmaan alan kyllä käydä yksityisellä lääkärillä, koska siellä saa heti kaiken selväksi eikä tarvii jäädä pohtimaan, että jäiköhän jotain nyt tutkimatta vai ei. Raivostuttavaa tuo terveyskeskuksien pallottelu ihmiseltä toiselle. Parhaansa ne varmasti yrittää käytettävissä olevilla resursseilla, mutta inhottavaa, että potilaat ja asiakkaat sitten on ne, jotka loppupeleissä kärsii kiireestä ja kommunikaatiokatkoista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Tammikuussa 2023

 Huh huijakkaa! Siitä onkin kulunut jo rutkasti aikaa, kun olen viimeksi päivittänyt tätä blogiani. Paljon on ehtinyt tapahtua tässä välissä. Kuopuskin on jo 4,5-vuotias pieni mies ja isommat lapset ovat toka- ja nelosluokkalaiset. Asumme edelleen rivitalossa, mutta kotitalo on vaihtunut viime kesänä. Lopetin juuri ennen joulua pisimmän työsuhteeni, joka kesti 1,5 lukuvuotta. Sen aikana ehti jo kiintyä kouluun, sen oppilaisiin ja henkilökuntaan eri tavalla kuin koskaan aiemmin. Viihdyin siellä hyvin, mutta etenkin koko viime lukuvuosi oli rankka, koska oli niin paljon uutta opeteltavaa asiaa.  Olin yhtäjaksoisesti kesälomia lukuunottamatta (poikkeus kesä 2021 oli palkallinen) töissä elokuusta 2019 joulukuuhun 2022. Se on pitkä pätkä. Työskentelin erkkapuolella alakouluilla sekä Tampereella että sen ympäristökunnissa. Pidin ja pidän kovasti työstäni erkkaopena, mutta pitkähkö työmatka (yli 50 km/suunta) ei nappaisi etenkään pimeinä syksy- ja talviaamuina eikä -iltapäivinä. Olen kuitenki

Kuka minä olen?

 Nyt on blogi kaivettu naftaliinista taas. Tässä postauksessa ajattelin esitellä itseäni hieman tarkemmin. Katsoin äsken @ninnu.hoon Instagram- tarinoita, joissa hän pohti, kuka hän oikeasti on. Se oli mielenkiintoista pohdintaa ja laittoi ajattelemaan. Hän kertoi peilaavansa omia tekemisiään menneisyydestään käsin ja haluaa siirtyä tekemään asioita tulevaisuutta ajatellen.  Olen kotoisin Savosta. Lapsuudenperheeseeni kuuluu äiti, iska ja kaksi pikkusiskoa. Asuimme omakotitalossa taajama-alueella. Elin hyvän ja turvallisen lapsuuden, näin ajattelen. Meillä kotona oli tiukat säännöt ja esimerkiksi kotiintuloajat. Olin kuitenkin tunnollinen lapsi ja noudatin niitä. Vanhempani ovat syntyneet aika pian sodan jälkeen ja se, miten heidät on kasvatettu, on heijastunut myös meidän kasvatukseemme. Kasvatusmetodit olivat sen ajan mukaiset. En ole kuitenkaan kyseenalaistanut sitä, sillä ajattelen, että silloin elettiin sen ajan mallin mukaan. Ei silloin erikseen paljoa puhuttu tunteista tai itses