torstai 18. lokakuuta 2012

Tunteeton"Älä oo tunteeton"! Myös itte oon sanonu useemmankin kerran jollekin ihmisille noin. Entäs sit, jos ihminen onkin oikeesti tunteeton? Rupesin pohtimaan asiaa eilen katsomani Criminal Minds-jakson myötä.

 Jaksossa tutkittiin useampaa pikkupojan murhaa ja loppujen lopuks selvis, että erään pikkupojan isoveli oli surmannut oman pikkuveljensä. Isoveli oli saanut juuri valmiiksi kokoamansa helikopterin, kun pikkuveli tuli paikalle ja tiputti kopterin leikkiessään vahingossa lattialle. Kopteri särkyi ja isoveli sai raivokohtauksen, jonka seurauksena hän tappoi oman veljensä. Tutkimuksissa selvisi, että isoveli oli tunkenut kuolleen veljensä suusta alas helikopterin palasia. Hieman aiemmin perheen koira oli kuollut ja poikien vanhemmat saivat kauhukseen kuulla, että heidän poikansa oli ilmeisesti raivopäissään tappanut myös heidän lemmikkinsä. Pojan sanottiin olevan psykopaatti.

Poika oli siis tunteeton. Hän ei kykenyt tuntemaan syyllisyyttä tekemistään teoista ja häpeämään niitä, eikä hän kyennyt kokemaan empatiaa. Pojan mielestä pikkuveljestä oli vain haittaa eikä hän kyennut olemaan veljelleen rakastava isoveli.

Mietin, mistä tunteettomuus ja psykopatia johtuu. Kai se, kuten niin monet muutkin asiat, lähtee omista perhesuhteista ja niihin liittyvistä asioista. Mutta kokonaan sekään ei voi olla selittää tunteettomuutta ja psykopatiaa. Perimällä on myös oma merkityksensä.

Päätin tutkia hieman asian tieteellistäkin puolta. Psykologian professori, vankilapsykologi Robert D. Hare on tutkinut asiaa jo yli 30 vuotta. Hänen mukaansa pahuus on psykopatian ydin. Se on erilaisten oireiden muodostama oireyhtymä. Psykopaatti "ottaa muilta, muttei anna itse mitään. Ihmisenä hän on kylmäsydäminen ja näyttelee tunteita, vaikkei oikeasti kykenekään tuntemaan niitä. Psykopaatti on myös lyhytjännitteinen, impulsiivinen ja äkkipikainen, ehkä myös väkivaltainen. Oneglmalliseksi asian tekee esimerkiksi opettajien, perheen tai työkavereiden kannalta, se, ettei psykopatiaa ole helppo tunnistaa. Hare korostaa myös sitä, että nykyaika suosii itsekkyyttä, ahneutta, pinnallisuutta ihmissuhteissa ja kyynärpäätaktiikkaa, jotka on kaikki tyypillisiä psykopaattiselle ihmiselle.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Oon tehny opettajansijaisuuksia peruskoulun puolella jo yheksän vuotta. Vastaan on tullut jos jonkinlaista oppilasta erilaisine taustoineen.  Mietin myös joskus, millaisia oppilaista tulee hieman vanhempina. Joidenkin oppilaiden kohdalla tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta, valitettavasti. Monelle oppilaille omien tunteiden säätely on äärimmäisen vaikeeta ja siks koulun henkilökunnalla ja myöskin lapsen lähipiiriin kuuluvilla henkilöillä, tulisi olla aikaa keskustella oppilaan kanssa asiasta. Jos näin ei ole, ties mitä siitä seuraa myöhemmin.

Tässä hajanaisia ajatuksia, joita eilinen Criminal Mind- jakso minussa herätti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.