Siirry pääsisältöön

Kilpavarustelua

Ajattelin kirjotella erityisesti lapsiin liittyvästä kilpavarustelusta, sillä tiistain (6.8) Aamulehdessä oli aiheeseen liittyvä Sari Sainion kirjoittama artikkeli Kilpavarustellut kakarat, Ja nää on sit vaan mun hieman kärjistettyjäkin ajatuksia, joiden takia ei kannata menettää hermojaan tai vetää hernettä nenään.

Kaikkihan alkaa jo odotusaikana, kun pitää miettiä, millaiset vaunut, millaisen sängyn, hoitopöydän, sitterin ja syöttötuolin haluaa. Meillä ostettiin vaunut, sänky ja hoitopöytä käytettyinä ja syöttötuolin Murunen sai ristiäislahjaks. Ei me haluttu ostaa uusia tarvikkeita järkyttävän kalliilla hinnoilla, koska vauva pärjää varmasti myös halvemmilla. Mä en vaan raaski maksaa vaunuista lähes tonnia, sitteristä satasta tai merkkivaatteista montaa kymppiä tai satasta. Ei meillä oo onneks ollu varaakaan siihen.

Hyvin on pärjätty tähän asti. Poika on kyllä saanu vaatteita myös uutena ja joitain leluja myös. Jotenkin sitä vaan kirppiskierroksilla sattuu silmään joku kiva pieni pehmolelu tai muu hauska lelu ja sehän on pakko ostaa. Ei haittaa, jos niin tekee kerran tai kaks, mutta kun niin kävis joka kerta, jos en vaan pitäs päätä kylmänä. Pitää vaan aatella, ettei lapsi tartte niin paljoo pehmo- tai muita leluja.

Tuntuu, että ihmiset, varsinkin, naiset, sekoo täysin, kun heistä on tulossa äitejä. Vauvanvaate-valikoima on laaja sekä netissä että kaupoissa, joten se on ostajan taivas. Niihin saa menemään rahaa ihan yhtä paljon, kun omiin vaatteisiin, jos vaan haluaa. Kyllähän nyt lapsella pitää olla jo vastasyntyneenä kalliita vaatteita, jotta äiti voi "esitellä" lastaan paremmin. Jos jollain ystävän tai tutun lapsella on ollu söpöt Converset, niin tottakai myös omalle lapselle on saatava sellaset, viis hinnasta. Vauvanvaatteiden käyttöikä on lyhyt, joten en ymmärrä varsinkin uusiin vaatteisiin laitettua rahamäärää. Kirppiksiä kiertelemällä säästää paljon ja saattaa joskus löytää merkkivaatteitakin huippuedullisesti. Jos siis suostuu ja haluaa ostaa jotain toisen vanhaa, mut onneks kirppiksilläki käy nykyään erituloisia ihmisiä.

Toinen juttu on just noi lelut ja muut tarvikkeet. Turvakaukalot ja -istuimet on hyvä esimerkki. Niitä on laidasta laitaan ja tottakai kannattaa kuunnella muiden kommentteja ja mielipiteitä eri merkkien ja mallien istuimista. Oon vaan huomannu, että aika usein se menee toisen merkin mollaamiseen pelkkien kuulopuheiden perusteella. Toivon, että kaikki Suomessa myytävät kaukalot ja istuimet täyttävät vaaditut turvastandardit, joten ei välttämättä tartte ostaa sitä kalleinta kaukaloo tai istuinta, jos ei oo varaa. Eikä ne välttämättä ees oo parhaita. Semmosta hifistelyä en ymmärrä yhtään, vaikka siihen toikin alkaa mennä. On vaan pakko näyttää, että on varaa hankkia kaikkein kallein turvaistuin, leikkimatto, koliikkikeinu ja ja ja.

Pienen taaperon vanhempi voi vielä tapella kulutusta vastaan, jos haluaa. Lapsen kasvaessa hän alkaa huomata, millaisia vaatteita toisilla lapsilla on päällä ja millaisilla leluilla ja tavaroilla he leikkivät. Valitettavasti kaikilla vanhemmilla ei oo varaa lähtee mukaan kilpavarusteluun ja lapsi voi sen takia kokea olevansa toisia aliarvoisempi. Päiväkoti- ja koulumaailmassa asian huomaa selvästi. Lapsen vaatteiden tulee olla muodinmukaisia, siksi Sainio kertookin vanhempien taipuvan, tinkivän omista tarpeistaan ja hankkivan lapselleen trendivaatteita ja -tavaroita ja maksaa kalliit harrastukset. Näin vanhemmat ajattelevat lapsen saavan edelleen kavereita eikä hän syrjäydy sosiaalisesti eriarvoisuuden takia.

Juttuun haastateltu professori Terhi-Anna Wilska ajattelee vanhempien muistelevan omia, erityisesti vaatteisiin liittyviä, lapsuudenkokemuksiaan. Hän kehottaakin vanhempia katsomaan peiliin. Vanhemmat suorastaan tyrkyttävät tavaraa lapsille näyttääkseen hyvän vanhemmuutensa muiden silmissä, pönkittääkseen statustaan, aina ei siis ole kyse siitä, mitä lapsi haluaa.

Siispä haastetta meille vanhemmille, olla ostamatta mitään "turhaa" ja tarpeetonta. Lapsi kuitenkin pärjää niin vähällä, vai pärjääkö kuitenkaan? Onko oman statuksen säilyttämisen takia välttämätöntä ostaa se Burberryn takki tai Calvin Kleinin paita? Ei mun mielestä.

Lapselle riittää, kun hänestä pidetään huolta ja näytetään, että hän on tärkeä. Ei se tartte sen enempää.

Murunen ja isin suojeleva käsi <3 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Tammikuussa 2023

 Huh huijakkaa! Siitä onkin kulunut jo rutkasti aikaa, kun olen viimeksi päivittänyt tätä blogiani. Paljon on ehtinyt tapahtua tässä välissä. Kuopuskin on jo 4,5-vuotias pieni mies ja isommat lapset ovat toka- ja nelosluokkalaiset. Asumme edelleen rivitalossa, mutta kotitalo on vaihtunut viime kesänä. Lopetin juuri ennen joulua pisimmän työsuhteeni, joka kesti 1,5 lukuvuotta. Sen aikana ehti jo kiintyä kouluun, sen oppilaisiin ja henkilökuntaan eri tavalla kuin koskaan aiemmin. Viihdyin siellä hyvin, mutta etenkin koko viime lukuvuosi oli rankka, koska oli niin paljon uutta opeteltavaa asiaa.  Olin yhtäjaksoisesti kesälomia lukuunottamatta (poikkeus kesä 2021 oli palkallinen) töissä elokuusta 2019 joulukuuhun 2022. Se on pitkä pätkä. Työskentelin erkkapuolella alakouluilla sekä Tampereella että sen ympäristökunnissa. Pidin ja pidän kovasti työstäni erkkaopena, mutta pitkähkö työmatka (yli 50 km/suunta) ei nappaisi etenkään pimeinä syksy- ja talviaamuina eikä -iltapäivinä. Olen kuitenki

Kuka minä olen?

 Nyt on blogi kaivettu naftaliinista taas. Tässä postauksessa ajattelin esitellä itseäni hieman tarkemmin. Katsoin äsken @ninnu.hoon Instagram- tarinoita, joissa hän pohti, kuka hän oikeasti on. Se oli mielenkiintoista pohdintaa ja laittoi ajattelemaan. Hän kertoi peilaavansa omia tekemisiään menneisyydestään käsin ja haluaa siirtyä tekemään asioita tulevaisuutta ajatellen.  Olen kotoisin Savosta. Lapsuudenperheeseeni kuuluu äiti, iska ja kaksi pikkusiskoa. Asuimme omakotitalossa taajama-alueella. Elin hyvän ja turvallisen lapsuuden, näin ajattelen. Meillä kotona oli tiukat säännöt ja esimerkiksi kotiintuloajat. Olin kuitenkin tunnollinen lapsi ja noudatin niitä. Vanhempani ovat syntyneet aika pian sodan jälkeen ja se, miten heidät on kasvatettu, on heijastunut myös meidän kasvatukseemme. Kasvatusmetodit olivat sen ajan mukaiset. En ole kuitenkaan kyseenalaistanut sitä, sillä ajattelen, että silloin elettiin sen ajan mallin mukaan. Ei silloin erikseen paljoa puhuttu tunteista tai itses