Siirry pääsisältöön

Kansalaisvelvollisuusko?




kuva täältä

Sunnuntaina eduskuntavaalit ja vielä on epäselvää, ketä tulen äänestämään. Viime vaaleissa oli sama juttu. Seuraan politiikkaa jonkun verran ja myös päätöksentekoa ja oonpa kattonu jokusen eduskunnan täysistunnonkin. Silti on hankalaa löytää sopivaa ehdokasta. Asuessani vielä synnyinpaikkakunnallani äänestin ehdokasta, jonka tunsin etukäteen ja tiesin jotain esimerkiks hänen arvoistaan.

 Huomaa, että on vaalit tulossa, sillä joka päivä on postilaatikossa jonkun ehdokkaan mainos ja samoin tottakai myös lehdet on pullollaan vaalimainoksia. Saatiinpa Pirkanmaan Perussuomalaisten oma lehtikin, jossa oli lyhyt esittely jokaisesta ehdokkaasta ja myös kokoomus muisti meitä omalla lehdellään.

Oletus oli, että meiän pitää äänestää joko ennakkoon tai mennä Tampereelle äänestämään, koska oltiin siellä kirjoilla helmikuuhun asti. Äänestyslapuissa kuitenkin luki, että pääsemme antamaan äänemme lähikoululla, mikä helpottaa huomattavasti pienten lasten kanssa.

Äänestänkö puoluetta vai henkilöä? Kuinka paljon painavat puolueen arvot? Mitkä ovat yleisesti tärkeimmät kriteerit valinnan kannalta? Äänestänkö naista vai miestä? Nuorta vai vanhaa? Onko ehdokkaan koulutustaustalla merkitystä? 

Mahdollisia itselle sopivia puolueita on onneksi vain muutama, mikä helpottaa päätöksentekoa jo hieman. Jos asuisin toisen vaalipiirin aluella, voisin äänestää hyvää ystävääni, joka on ehdokkaana. Hän myös tulee suurella todennäköisyydellä menemään myös läpi ja jos niin käy, on varma, että häntä äänestäneet eivät tule pettymään. Miksi näin? Ystäväni on luonteeltaan sen verran jämäkkä ja tuo selkeästi esille omat mielipiteensä. Hänellä on useampi korkeakoulututkinto ja hän myös työskentelee samalla alalla kuin minä. Valitettavasti en kuitenkaan voi äänestää häntä.

Todennäköisesti äänestän puoluetta, sillä en tunne ketään ehdokasta kuin nimeltä. Sitä, onko ehdokkaani mies vai nainen, en vielä tiedä. Puolueen arvoilla on merkitystä oman äänestyspäätökseni kannalta. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa puolueiden ajamat, perhepolitiikkaan liittyvät päätökset ja niiden taustalla olevat tekijät. Ehdokkaan sukupuolella ei ole merkitystä, vaikka olenkin äänestänyt muistaakseni aina miestä. Henkilön koulutustausta vaikuttaa valintaani, sillä en välttämättä äänestä vain peruskoulun käynyttä, ilman koulutusta olevaa, naista tai miestä. Toisaalta mietin, onko alle 25-vuotias riittävän kypsä kansanedustajaksi ja onko hänellä riittävästi tietoa voidakseen tehdä tärkeitä yhteiskunnallisia päätöksiä. En tiedä.

Olen tehny useemmanki vaalikoneen, jotka ovat antaneet minulle kaikki eri ehdokkaan, mutta samojen puolueiden sisältä kuitenkin. Yhtään kokonaista vaalitenttiä en oo ehtiny kattomaan, sillä tällä hetkellä aika on kortilla kahen pienen lapsen kanssa. Jään siis pähkäilemään vielä useamman ehdokkaan ja puolueen välillä. Voi olla, että valintani selviää vasta äänestyskopissa. En kuitenkaan koe oikein olla äänestämättä, sillä jokainen äänensä antanut vaikuttaa vaalitulokseen ja sitä kautta uuden eduskunnan kokoonpanoon. Ja vain äänestämällä voit vaikuttaa.

Menin siis sunnuntaina vaaliuurnille kantamaan oman korteni kekoon ja katson tulosiltaa, jotta näen,  millainen edustajajoukko saadaan Suomen uusiksi päätöksentekijöiksi.



Kommentit

  1. http://miakristamaria.blogspot.fi/2015/04/varihaaste.html

    Haastetta! :)

    VastaaPoista
  2. Niin, onko tuo äänestäminen kansalaisoikeus vai -velvollisuus. Velvollisuudelle se ainakin minusta tuntuu. Ihmiset leimataan sen mukaan ovatko äänestäneet vai eivät... Eikä se mun mielestä kuulu demokratiaan. Nyt jopa FB lähti tähän mukaan! Eli paina tästä jos äänestit, eli aletaan jo somessa syylistää niitä, jotka eivät ole täyttäneet kansalais"velvollisuuttaan". Oikeasti tämän pitäisi mennä niin, että jokaisella on oikeaus äänestää tai jättää äänensä käyttämättä. Voihan puolueetkin olla opposiotossa, mutta sitä ei hyväksytä kansalaisilta. Aika kaksinaismoraalista. Vai mitä?

    Mutta joo, nyt oli mustakin hankala miettiä ehdokasta, kun kaikki tuntu olevan samanlaisia. Puolue vaalit nämä oli...

    VastaaPoista
  3. Jokainenhan tekee itse päätöksen äänestää tai olla äänestämättä, mutta kyllä painostus on kova. Kysellään, kävitko jo äänestämässä ja jos et, pitää perustella omaa päätöstään. Eihän sen niin pitäs mennä. Ja kuten sanoit, puoluevaaleiksihan ne meni. Itse äänestin puoluetta. Niin, ja mun ehdolla ollu ystävä pääsi läpi.

    Ja Mia, teen, kun ehdin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Jälkivuoto ja tulehdusriski

Raskausaikana neuvolassa keskityttiin puhumaan raskausajan ruokavaliosta ja liikunnasta. Samoin mitattiin verenpainetta ja hemoglobiinia ja pääsin myös antamaan verta monta putkiloa sokerirasituksen ja lääkeainepitosuuksien tarkkailun takia. Juteltiin myös odotusajasta ja siihen liittyvistä asioista ja tottakai synnytyksestä. En kuitenkaan muista, että olisin kuullu terkan puhuvan  ollenkaan jälkivuodosta, vaikka se liittyy olennaisesti synnytykseen. Synnytyksen aikana vuodetaan verta ja sitä määrää tarkkaillaan tiiviisti. Kun synnytys on ohi, verenvuoto jatkuu edelleen ja sillon se on muuttunu jälkivuodoksi. Muistan, kun heti vauvan ja istukan syntymän jälkeen kätilö toi sen hervottoman kokosen vaipan ja ne niin ihanat, mutta kovin käytännölliset verkkohousut. Aluks ne kauhistutti ja myös naurattikin, mutta ei ois kyllä voinu muunlaisia alushousuja kuvitellakaan laittavansa jalkaan. Ne jättää hyvin tilaa sille valtavalle siteelle, mikä annetaan sen hervottoman suuren vaipan jälkeen

Vähän lisää minusta (julkaisematon postaus v.2021)

 Tämä teksti on jäänyt julkaisematta 2021, kun olen sen kirjoitellut. Päätin julkaista sen nyt, sillä avaan siinä asioita, joista kirjoittelin tänään, hieman tarkemmin. Ajattelin kertoa nyt tarkemmin, mitä minulle kuuluu nyt. Kun aloitin blogini jo kauan aikaa sitten, en tiennyt, mitä tulisi tapahtumaan elämässä seuraavien reilun kymmenen vuoden aikana. En tiennyt, että en jäisi ensimmäiseen suhteeseeni avomieheni kanssa, vaan eroaisimme reilun vajaan viiden vuoden seurustelun jälkeen. Eroa pitkitettiin minun halustani varsin kauan, mutta keväällä 2007 teimme lopullisen päätöksen eri teille lähtemisestä. Toisaalta päätös oli helpotus, mutta toisaalta se oli myös todella vaikea ja raskas. Olinhan muuttanut hänen vuokseen Tampereelle aivan toiselta puolelta Suomea vuonna 2003 ja en tuntenut kovinkaan montaa ihmistä sieltä suunnalta. Olimme etäsuhteessa lähes koko suhteemme ajan. Mies aloitti opiskelut syksyllä 2003 eli samaan aikaan kuin muutin itse Tampereelle. Hän oli viikot opiskelupa