torstai 16. huhtikuuta 2015

Kansalaisvelvollisuusko?
kuva täältä

Sunnuntaina eduskuntavaalit ja vielä on epäselvää, ketä tulen äänestämään. Viime vaaleissa oli sama juttu. Seuraan politiikkaa jonkun verran ja myös päätöksentekoa ja oonpa kattonu jokusen eduskunnan täysistunnonkin. Silti on hankalaa löytää sopivaa ehdokasta. Asuessani vielä synnyinpaikkakunnallani äänestin ehdokasta, jonka tunsin etukäteen ja tiesin jotain esimerkiks hänen arvoistaan.

 Huomaa, että on vaalit tulossa, sillä joka päivä on postilaatikossa jonkun ehdokkaan mainos ja samoin tottakai myös lehdet on pullollaan vaalimainoksia. Saatiinpa Pirkanmaan Perussuomalaisten oma lehtikin, jossa oli lyhyt esittely jokaisesta ehdokkaasta ja myös kokoomus muisti meitä omalla lehdellään.

Oletus oli, että meiän pitää äänestää joko ennakkoon tai mennä Tampereelle äänestämään, koska oltiin siellä kirjoilla helmikuuhun asti. Äänestyslapuissa kuitenkin luki, että pääsemme antamaan äänemme lähikoululla, mikä helpottaa huomattavasti pienten lasten kanssa.

Äänestänkö puoluetta vai henkilöä? Kuinka paljon painavat puolueen arvot? Mitkä ovat yleisesti tärkeimmät kriteerit valinnan kannalta? Äänestänkö naista vai miestä? Nuorta vai vanhaa? Onko ehdokkaan koulutustaustalla merkitystä? 

Mahdollisia itselle sopivia puolueita on onneksi vain muutama, mikä helpottaa päätöksentekoa jo hieman. Jos asuisin toisen vaalipiirin aluella, voisin äänestää hyvää ystävääni, joka on ehdokkaana. Hän myös tulee suurella todennäköisyydellä menemään myös läpi ja jos niin käy, on varma, että häntä äänestäneet eivät tule pettymään. Miksi näin? Ystäväni on luonteeltaan sen verran jämäkkä ja tuo selkeästi esille omat mielipiteensä. Hänellä on useampi korkeakoulututkinto ja hän myös työskentelee samalla alalla kuin minä. Valitettavasti en kuitenkaan voi äänestää häntä.

Todennäköisesti äänestän puoluetta, sillä en tunne ketään ehdokasta kuin nimeltä. Sitä, onko ehdokkaani mies vai nainen, en vielä tiedä. Puolueen arvoilla on merkitystä oman äänestyspäätökseni kannalta. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa puolueiden ajamat, perhepolitiikkaan liittyvät päätökset ja niiden taustalla olevat tekijät. Ehdokkaan sukupuolella ei ole merkitystä, vaikka olenkin äänestänyt muistaakseni aina miestä. Henkilön koulutustausta vaikuttaa valintaani, sillä en välttämättä äänestä vain peruskoulun käynyttä, ilman koulutusta olevaa, naista tai miestä. Toisaalta mietin, onko alle 25-vuotias riittävän kypsä kansanedustajaksi ja onko hänellä riittävästi tietoa voidakseen tehdä tärkeitä yhteiskunnallisia päätöksiä. En tiedä.

Olen tehny useemmanki vaalikoneen, jotka ovat antaneet minulle kaikki eri ehdokkaan, mutta samojen puolueiden sisältä kuitenkin. Yhtään kokonaista vaalitenttiä en oo ehtiny kattomaan, sillä tällä hetkellä aika on kortilla kahen pienen lapsen kanssa. Jään siis pähkäilemään vielä useamman ehdokkaan ja puolueen välillä. Voi olla, että valintani selviää vasta äänestyskopissa. En kuitenkaan koe oikein olla äänestämättä, sillä jokainen äänensä antanut vaikuttaa vaalitulokseen ja sitä kautta uuden eduskunnan kokoonpanoon. Ja vain äänestämällä voit vaikuttaa.

Menin siis sunnuntaina vaaliuurnille kantamaan oman korteni kekoon ja katson tulosiltaa, jotta näen,  millainen edustajajoukko saadaan Suomen uusiksi päätöksentekijöiksi.3 kommenttia:

 1. http://miakristamaria.blogspot.fi/2015/04/varihaaste.html

  Haastetta! :)

  VastaaPoista
 2. Niin, onko tuo äänestäminen kansalaisoikeus vai -velvollisuus. Velvollisuudelle se ainakin minusta tuntuu. Ihmiset leimataan sen mukaan ovatko äänestäneet vai eivät... Eikä se mun mielestä kuulu demokratiaan. Nyt jopa FB lähti tähän mukaan! Eli paina tästä jos äänestit, eli aletaan jo somessa syylistää niitä, jotka eivät ole täyttäneet kansalais"velvollisuuttaan". Oikeasti tämän pitäisi mennä niin, että jokaisella on oikeaus äänestää tai jättää äänensä käyttämättä. Voihan puolueetkin olla opposiotossa, mutta sitä ei hyväksytä kansalaisilta. Aika kaksinaismoraalista. Vai mitä?

  Mutta joo, nyt oli mustakin hankala miettiä ehdokasta, kun kaikki tuntu olevan samanlaisia. Puolue vaalit nämä oli...

  VastaaPoista
 3. Jokainenhan tekee itse päätöksen äänestää tai olla äänestämättä, mutta kyllä painostus on kova. Kysellään, kävitko jo äänestämässä ja jos et, pitää perustella omaa päätöstään. Eihän sen niin pitäs mennä. Ja kuten sanoit, puoluevaaleiksihan ne meni. Itse äänestin puoluetta. Niin, ja mun ehdolla ollu ystävä pääsi läpi.

  Ja Mia, teen, kun ehdin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.