Siirry pääsisältöön

Kansalaisvelvollisuusko?




kuva täältä

Sunnuntaina eduskuntavaalit ja vielä on epäselvää, ketä tulen äänestämään. Viime vaaleissa oli sama juttu. Seuraan politiikkaa jonkun verran ja myös päätöksentekoa ja oonpa kattonu jokusen eduskunnan täysistunnonkin. Silti on hankalaa löytää sopivaa ehdokasta. Asuessani vielä synnyinpaikkakunnallani äänestin ehdokasta, jonka tunsin etukäteen ja tiesin jotain esimerkiks hänen arvoistaan.

 Huomaa, että on vaalit tulossa, sillä joka päivä on postilaatikossa jonkun ehdokkaan mainos ja samoin tottakai myös lehdet on pullollaan vaalimainoksia. Saatiinpa Pirkanmaan Perussuomalaisten oma lehtikin, jossa oli lyhyt esittely jokaisesta ehdokkaasta ja myös kokoomus muisti meitä omalla lehdellään.

Oletus oli, että meiän pitää äänestää joko ennakkoon tai mennä Tampereelle äänestämään, koska oltiin siellä kirjoilla helmikuuhun asti. Äänestyslapuissa kuitenkin luki, että pääsemme antamaan äänemme lähikoululla, mikä helpottaa huomattavasti pienten lasten kanssa.

Äänestänkö puoluetta vai henkilöä? Kuinka paljon painavat puolueen arvot? Mitkä ovat yleisesti tärkeimmät kriteerit valinnan kannalta? Äänestänkö naista vai miestä? Nuorta vai vanhaa? Onko ehdokkaan koulutustaustalla merkitystä? 

Mahdollisia itselle sopivia puolueita on onneksi vain muutama, mikä helpottaa päätöksentekoa jo hieman. Jos asuisin toisen vaalipiirin aluella, voisin äänestää hyvää ystävääni, joka on ehdokkaana. Hän myös tulee suurella todennäköisyydellä menemään myös läpi ja jos niin käy, on varma, että häntä äänestäneet eivät tule pettymään. Miksi näin? Ystäväni on luonteeltaan sen verran jämäkkä ja tuo selkeästi esille omat mielipiteensä. Hänellä on useampi korkeakoulututkinto ja hän myös työskentelee samalla alalla kuin minä. Valitettavasti en kuitenkaan voi äänestää häntä.

Todennäköisesti äänestän puoluetta, sillä en tunne ketään ehdokasta kuin nimeltä. Sitä, onko ehdokkaani mies vai nainen, en vielä tiedä. Puolueen arvoilla on merkitystä oman äänestyspäätökseni kannalta. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa puolueiden ajamat, perhepolitiikkaan liittyvät päätökset ja niiden taustalla olevat tekijät. Ehdokkaan sukupuolella ei ole merkitystä, vaikka olenkin äänestänyt muistaakseni aina miestä. Henkilön koulutustausta vaikuttaa valintaani, sillä en välttämättä äänestä vain peruskoulun käynyttä, ilman koulutusta olevaa, naista tai miestä. Toisaalta mietin, onko alle 25-vuotias riittävän kypsä kansanedustajaksi ja onko hänellä riittävästi tietoa voidakseen tehdä tärkeitä yhteiskunnallisia päätöksiä. En tiedä.

Olen tehny useemmanki vaalikoneen, jotka ovat antaneet minulle kaikki eri ehdokkaan, mutta samojen puolueiden sisältä kuitenkin. Yhtään kokonaista vaalitenttiä en oo ehtiny kattomaan, sillä tällä hetkellä aika on kortilla kahen pienen lapsen kanssa. Jään siis pähkäilemään vielä useamman ehdokkaan ja puolueen välillä. Voi olla, että valintani selviää vasta äänestyskopissa. En kuitenkaan koe oikein olla äänestämättä, sillä jokainen äänensä antanut vaikuttaa vaalitulokseen ja sitä kautta uuden eduskunnan kokoonpanoon. Ja vain äänestämällä voit vaikuttaa.

Menin siis sunnuntaina vaaliuurnille kantamaan oman korteni kekoon ja katson tulosiltaa, jotta näen,  millainen edustajajoukko saadaan Suomen uusiksi päätöksentekijöiksi.



Kommentit

  1. http://miakristamaria.blogspot.fi/2015/04/varihaaste.html

    Haastetta! :)

    VastaaPoista
  2. Niin, onko tuo äänestäminen kansalaisoikeus vai -velvollisuus. Velvollisuudelle se ainakin minusta tuntuu. Ihmiset leimataan sen mukaan ovatko äänestäneet vai eivät... Eikä se mun mielestä kuulu demokratiaan. Nyt jopa FB lähti tähän mukaan! Eli paina tästä jos äänestit, eli aletaan jo somessa syylistää niitä, jotka eivät ole täyttäneet kansalais"velvollisuuttaan". Oikeasti tämän pitäisi mennä niin, että jokaisella on oikeaus äänestää tai jättää äänensä käyttämättä. Voihan puolueetkin olla opposiotossa, mutta sitä ei hyväksytä kansalaisilta. Aika kaksinaismoraalista. Vai mitä?

    Mutta joo, nyt oli mustakin hankala miettiä ehdokasta, kun kaikki tuntu olevan samanlaisia. Puolue vaalit nämä oli...

    VastaaPoista
  3. Jokainenhan tekee itse päätöksen äänestää tai olla äänestämättä, mutta kyllä painostus on kova. Kysellään, kävitko jo äänestämässä ja jos et, pitää perustella omaa päätöstään. Eihän sen niin pitäs mennä. Ja kuten sanoit, puoluevaaleiksihan ne meni. Itse äänestin puoluetta. Niin, ja mun ehdolla ollu ystävä pääsi läpi.

    Ja Mia, teen, kun ehdin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Tammikuussa 2023

 Huh huijakkaa! Siitä onkin kulunut jo rutkasti aikaa, kun olen viimeksi päivittänyt tätä blogiani. Paljon on ehtinyt tapahtua tässä välissä. Kuopuskin on jo 4,5-vuotias pieni mies ja isommat lapset ovat toka- ja nelosluokkalaiset. Asumme edelleen rivitalossa, mutta kotitalo on vaihtunut viime kesänä. Lopetin juuri ennen joulua pisimmän työsuhteeni, joka kesti 1,5 lukuvuotta. Sen aikana ehti jo kiintyä kouluun, sen oppilaisiin ja henkilökuntaan eri tavalla kuin koskaan aiemmin. Viihdyin siellä hyvin, mutta etenkin koko viime lukuvuosi oli rankka, koska oli niin paljon uutta opeteltavaa asiaa.  Olin yhtäjaksoisesti kesälomia lukuunottamatta (poikkeus kesä 2021 oli palkallinen) töissä elokuusta 2019 joulukuuhun 2022. Se on pitkä pätkä. Työskentelin erkkapuolella alakouluilla sekä Tampereella että sen ympäristökunnissa. Pidin ja pidän kovasti työstäni erkkaopena, mutta pitkähkö työmatka (yli 50 km/suunta) ei nappaisi etenkään pimeinä syksy- ja talviaamuina eikä -iltapäivinä. Olen kuitenki

Kuka minä olen?

 Nyt on blogi kaivettu naftaliinista taas. Tässä postauksessa ajattelin esitellä itseäni hieman tarkemmin. Katsoin äsken @ninnu.hoon Instagram- tarinoita, joissa hän pohti, kuka hän oikeasti on. Se oli mielenkiintoista pohdintaa ja laittoi ajattelemaan. Hän kertoi peilaavansa omia tekemisiään menneisyydestään käsin ja haluaa siirtyä tekemään asioita tulevaisuutta ajatellen.  Olen kotoisin Savosta. Lapsuudenperheeseeni kuuluu äiti, iska ja kaksi pikkusiskoa. Asuimme omakotitalossa taajama-alueella. Elin hyvän ja turvallisen lapsuuden, näin ajattelen. Meillä kotona oli tiukat säännöt ja esimerkiksi kotiintuloajat. Olin kuitenkin tunnollinen lapsi ja noudatin niitä. Vanhempani ovat syntyneet aika pian sodan jälkeen ja se, miten heidät on kasvatettu, on heijastunut myös meidän kasvatukseemme. Kasvatusmetodit olivat sen ajan mukaiset. En ole kuitenkaan kyseenalaistanut sitä, sillä ajattelen, että silloin elettiin sen ajan mallin mukaan. Ei silloin erikseen paljoa puhuttu tunteista tai itses