Siirry pääsisältöön

Murunen 10 kk (jo 9.2)

Ajattelin vihdoinkin kirjotella poitsun 10-kuukautiskuulumisia. Mun aika on aika pitkälti menny varsinkin tällä viikolla töiden ja gradun kimpussa, joten en ole blogiakaan ennättäny päivitellä. Näin tulee olemaan vielä jonkin aikaa.

Mun tekemä peitto


Sit niitä kuulumisia.

En tykkää vertailla lapsia keskenään, vaikka kyllähän sitä tulee lueskeltua, mitä kaikkee ton ikäsen vauvan pitäis jo tehä. Kaikki eivät vaan oo millään samanlaisia. Toinen osaa kävellä jo 8 kuukauden  iässä ja toinen ei konttaa vielä 10 kuukauden ikäsenäkään. Lapset siis on hyvin erilaisia. Oon huomannu sen etenkin lueskellessani samanikästen vauvojen neuvolakuulumisia. Meillä seuraava neuvolaki on vasta vuoden ikäsenä, joten uusia mittoja ei valitettavasti nyt oo laittaa.

Millanen vauva meillä on 10 kuukauden ikäsenä?

Hirveesti on tapahtunu edistystä liikkumisen suhteen viimesen viikon aikana. Poika ei siis vielä konttaa, vaan liikkuu edelleen pyörimällä ja kierimällä hyvin nopeesti paikasta toiseen. Aikuisilla saa siis olla jatkuvasti silmät selässä. Tästä syystä Murusta ei voi jättää enää hetkekskään itekseen. Jos vähän silmä välttää, ipana on löytäny tiensä pistorasian tai erinäisten johtojen ja piuhojen luo. Lattialla ei voi enää huoletta säilyttää mitään, mikä vois mennä poitsun suuhun. Eli nyt meillä kasvetaan vauhdilla isommaks ja sen myös huomaa kehityksestä.

Eka kerta HopLopissa


Poika on ollu kova juttelemaan jo tosi kauan, puhetta tulee koko ajan lisää ja lisää. Joukossa alkaa olla jotain ymmärrettäviäki sanoja, mutta ei oo kirjattu niitä mihinkään ylös, koska ei koeta sitä tarpeelliseks. Ainaki ämmää meillä kuulee hyvin usein. :) Poika myöskin tunnistaa monia sanoja, ainakin eläinten nimiä ja äitin ja isin. Eiköhän tosta tuu aikamoinen papupata, etenkin, jos tulee äitiinsä. Ja sit on tietty semmonen ärsyttävä juttu, että jos minä ja mies jutellaan keskenämme tai katotaan telkusta jotain suomenkielistä ohjelmaa, ni on melki varmaa, ettei kuulla toisiamme tai telkun puheesta yhtään mitään. Poika vaatii kaiken huomion korottamalla ääntään sen mukaan, miten kovasti me puhutaan tai kattellaan telkkaa. Volumenapistakaan ei oo oikeen hyötyä.

Poika on oppinu myös taputtamaan ja tällä viikolla hän myös päätti, että nyt on hyvä aika alkaa ryömiä. Ja sitä sit tehäänki koko ajan. Konttausasentoon ei pääse, koska ei saa toista jalkaansa pois toisen alta kaatumatta itte. Joskus pari viikkoo sitte Murunen myös väänsi ittensä mahaltaan istumaan. Eli kehitystä tapahtuu koko ajan.
Painoo ja pituutta on myös tullu lisää, koska jotkut bodyt ja housut on taas jouduttu laittaan säilöön. Samoin kävi ekalle toppapuvulle eikä äitiyspakkauksen haalarikaan mee enää kovin kauaa. Painoo on varmaan joku yheksän kiloo ja pituutta vajaa 75 cm. Ehkä.  Alkaa tuntua käsissä, kun poikaa nostelee. Hyvää jumppaa varsinki pojan hyppyyttäminen. Muskarissa en jaksa enää pitää poikaa sylissä joka leikissä, kuten muut vanhemmat vielä tekee.

Yleensä poika on ilopilleri ja hymypoika, mutta muutaman kerran on vierastanu, kuten viikonloppuna omaa kummiaan. Nyt on myös joku eroahdistus-vaihe, koska jo veskireissu on hänen mielestään liian pitkä aika olla ilman äitin tai isin seuraa. Meillähän mies on tällä hetkellä kotona ja heidän keskinäinen suhteensa on vain vahvistunut. Voi olla, että kohta isin syli kelpaa ennemmin ku äitin syli. Tosin se on luonnollista, kun mä oon ollu päivät poissa kotoa.

Tietokonenörtti


Ruoka maistuu eikä syömisen kanssa oo ollu just ollenkaan ongelmia. Pikku hiljaa on alettu siirtyä kohti meiän ruokia. Helpottaa huomattavasti, kun miehen ei tartte kokkailla pojalle enää erikseen. Ja maitoohan meillä menee välillä 2 pulloo yölläki. Siitä pitäs päästä pikaseen eroon. Hiihtolomalla olis tarkotus lopettaa noi yösyötöt. Välillä oli joku yö, ettei pulloo tarttenu välttämättä ollenkaan, mutta nyt on taas tarvinnu. Mä oon käyny töissä ja joutunu herään suht aikaseen, ni ei olla vielä jätetty yösyöttöjä pois.

Yöunet on ollu jo paaaljon mukavampia ku aiemmin. Tällä hetkellä poika menee nukkuun 23 mennessä ja herää yöllä vaihtelevasti, aamuherätys on ysiltä. Päiväunia nukkuu yleensä kahet, ekat pihalla ja tokat sisällä, jos ei olla jossain menossa.

Tällä viikolla siirrettiin poika myös turvaistuimeen, koska kaukalo alko olla jo nafti. Hyvin on viihtyny ja unet maittanu. Pitempää matkaa ei oo vielä menty, mutta ei varmaan oo ongelmia, koska ei oo ollu aiemminkaan.

Ehkä tässä tärkeimmät.


Isin valmistujaisissa


Meillä muuttuu molemmilla vanhemmilla työkuviot tässä lähiaikoina. Niistä lisää ihan pian. :)

Nyt takas arvioinnin ja yleisen analyysin pariin. Heips!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Jälkivuoto ja tulehdusriski

Raskausaikana neuvolassa keskityttiin puhumaan raskausajan ruokavaliosta ja liikunnasta. Samoin mitattiin verenpainetta ja hemoglobiinia ja pääsin myös antamaan verta monta putkiloa sokerirasituksen ja lääkeainepitosuuksien tarkkailun takia. Juteltiin myös odotusajasta ja siihen liittyvistä asioista ja tottakai synnytyksestä. En kuitenkaan muista, että olisin kuullu terkan puhuvan  ollenkaan jälkivuodosta, vaikka se liittyy olennaisesti synnytykseen. Synnytyksen aikana vuodetaan verta ja sitä määrää tarkkaillaan tiiviisti. Kun synnytys on ohi, verenvuoto jatkuu edelleen ja sillon se on muuttunu jälkivuodoksi. Muistan, kun heti vauvan ja istukan syntymän jälkeen kätilö toi sen hervottoman kokosen vaipan ja ne niin ihanat, mutta kovin käytännölliset verkkohousut. Aluks ne kauhistutti ja myös naurattikin, mutta ei ois kyllä voinu muunlaisia alushousuja kuvitellakaan laittavansa jalkaan. Ne jättää hyvin tilaa sille valtavalle siteelle, mikä annetaan sen hervottoman suuren vaipan jälkeen

Sijaisopettajan selviytymispakki :)

tulee omat kokemukset mieleen... :)  Loistavia pätkiä! :) Hyvät naurut sain, kun kattelin kolme osaa. Niiiin totta. Puhuttiin mm. koulun kirjoittamattomista säännöistä ja erilaisista yleisistä käytännöistä, jotka sijaisen olisi hyvä tietää. Olisi kiva tietää esimerkiksi välituntialueen rajat, ruokalakäyttäytyminen, valvonnat ja tietysti opetettavan luokan/luokkien oppilasluettelo ja ehkä myös istumajärjestys sekä tarvittaessa lisätietoja oppilaista. Tähän mennessä vain yhdellä koululla on tullut vastaan sijaiskansio, johon oli kirjattu juuri nuo jo mainitut asiat ja vähän vielä lisääkin.