Siirry pääsisältöön

Aitoutta etsimässä


kuva täältä


Mitä tarkoittaa, kun ihminen sanoo olevansa aito? Onko ihminen samalla tavalla aito joka paikassa ja tilanteessa vai onko aitous tilannekohtaista? Milloin ihminen on aidoimmillaan?

Täältä löytyy eräs näkemys aitoudesta. Sen mukaan aito ihminen luottaa itseensä, ei välitä, mitä muut ajattelevat itsestä, ei valehtele, uskaltaa pukeutua oman tyylin mukaan, harrastaa omia juttuja, tekee mitä haluaa ja sanoo mitä haluaa. Totta.

Näitä pohdiskelen. Onko kukaan ihminen aito? Moni ainakin sanoo olevansa. Luulen kuitenkin, että on tilanteita, missä ei syystä tai toisesta voi olla aito, vaan pitää olla jotain muuta kuin oma itsensä. Mun mielestä aivan pieni lapsi voi olla aito, mutta kukaan muu ei siihen enää kykene. Aitoutta on olemassa niin monenlaista, että sitä on varsin hankala kategorioida vaan johonkin tiettyyn asiaan kuuluvaksi.

Mulla on erilaisia rooleja, jotka jokainen vaativat omanlaistaan aitoutta. Työpaikalla yritän olla niin aito kuin suinkin vain voin, vaikka yksityiselämäni yritän pitkälti pitää omanani. Aitouteni tulee kuitenkin esiin varsin vahvoina mielipiteinä eri asioiden puolesta tai  niitä vastaan, vaikka kuitenkaan en viitsi sanoa kaikkea, mitä haluaisin sanoa.  Olen myös huomannut käyttäytyväni valitettavasti eri tavalla eri opettajien kanssa. Toisten läsnäollessa voin olla enemmänkin oma itseni, käyttää huumoria ja naurua apunani ja saaden sille myös vastakaikua. Toisaalta on myös niitä ihmisiä, joiden kanssa teen vain töitä ja siinä se onkin. Kaikkia ihmisiä ei tartte miellyttää, mutta toimeen olis kuitenkin tultava, välillä sitä hammastakin purren. En välttämättä jaa samoja näkemyksiä opettajien kanssa, mutta joidenkin opettajien kohdalla yritän vani myötäillä aiheuttamatta esimerkiksi hankalia konfliktitilanteita sopivien opetusmenetelmien suhteen. En siis osaa aina olla aito. Enkä mä oikeestaan tiiä, tarviiko ees olla. Ei ne muutkaan kuitenkaan oo. Enemmän tai vähemmän nekin on epäaitoja.

Sukulaisten keskuudessa aitous on toisenlaista, koska ne ihmiset tuntevat minut paremmin, koska ovat olleet mukana elämässäni jo syntymästäni asti. He huomaavat hyvin pian, jos en jostain syystä ole oma itteni. Toisaalta heidän kanssaan uskaltaa näyttää tunteensa selvemmin ja vahvemmin kuin esimerkiksi työkavereiden keskuudessa. Osa jopa ymmärtää välillä mun varsin kierookin huumorintajuani. Kuitenkaan en ole täysin aito edes heidän kanssaan.

Ystävieni kanssa voin kyllä näyttää erilaiset tunteeni ja tuoda julki omat, joskus varsin kärkkäätkin mielipiteeni. Kuitenkaan en oo täysin aito ees heidän kanssaan. En välttämättä uskalla olla, koska pelkään, mitä muut ajattelee, jos teenkin jonkun jutun eri tavalla kuin tavallisesti. Ystävätkin voidaan vielä jakaa useaan eri luokkaan ja oikeestaan aitouteni riippuu siitä, miten läheinen oon heidän kanssaan. Mulla on muutama "luottoystävä", joiden kanssa pystyn puhumaan lähes kaikista mieltä askarruttavista asioista ja tapahtumista. En kuitenkaan heillekään kerro kaikkea, joten en ole täysin aito.

Oman perheeni kesken olen kaikkein aidoimmillani ja paljaimmillani. Mieheni näkee mun erilaiset tunteet ja mielialat ja joutuu välillä hillitsemäänkin mua, etten sanois jollekin ihmiselle ihan kaikkee, mitä tekis mieli sanoo. Meillä on mieheni kanssa hyvin samanlainen huumorintaju, kaksimielisyyksiä unohtamatta. Meillä on myös oma puhuttelutyylimme, jota ei muut ehkä ymmärrä ollenkaan.Kuitenkin, vaikka kuinka rakastan miestäni ja keskustella hänen kanssaan kaikenlaisista asioista, on edelleen asioita, joita edes hän ei tiedä. Luultavasti sama on myös toisin päin ja hyvä niin.

Pieni poikani on vielä aito oma itsensä, ihminen aidoimmillaan. Hän ilmaisee äänekkäästi omat mielipiteensä ja kakkii, pissii, syö ja puklaa sillon kun on sen aika. Poika ei ymmärrä, että vanhemmat ei oo niin mielissään, että lapsi puklaa äitin tai isin just kaapista otetulle paidalle. Hän ei vielä osaa määritellä itseään, vaan on paljas, aito pieni ihmisenalku. Tabula rasa, tyhjä taulu.

Mun mielestä myös lapsen seurassa tulee näyttää omat tunteensa, jotta hän voi kasvaessaan oppia itsekin olemaan rehellisesti oma itsensä, ei kenenkään kopio.
kuva täältä

Voin siis sanoo olevani eri tilanteissa eri tavalla aito tai niin aito, kun vaan voin siinä tilanteessa olla. Vaikeita asioita nämäkin. Toisaalta niin olennaisesti jokaisen elämään kuuluvia, ettei niitä voi niin vain sivuuttaakaan. Tai ainakaan mä en voi.

Niin ja myönnän rehellisesti puhuneeni toisten selän takana jotain muuta kuin mitä olen kyseiselle ihmiselle sanonut kasvotusten. Olenko siis aito?

Kommentit

  1. Onpas sinulla mielenkiintoisia ja viisaita ajatuksia :) Löysin blogiisi jotain kautta, ja lueskelin juttujasi taaksepäin... Teillä on muuten positiivisella tavalla tosi persoonallisen näköinen vauva :) !

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Poikakin kiittää kehuista :) Viimeks tänään muskarin vetäjä sano, et pojalla on ihan omannäkönen nenä, ei niinku vauvoilla yleensä. Muutenkin poika on ollu oikeestaan jo alusta asti oman ittensä näkönen, tai niin monet on todenneet. Itehän sitä ei huomaakaan, vaan keskittyy vauvan hoitamiseen ja kaikkeen muuhun.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun suuresti jokaisesta niistä. Rohkeasti vaan kommentoimaan, sillä jokaisella saa olla oma mielipide. :)

Kommenttisi näkyy heti tarkistuksen jälkeen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Jälkivuoto ja tulehdusriski

Raskausaikana neuvolassa keskityttiin puhumaan raskausajan ruokavaliosta ja liikunnasta. Samoin mitattiin verenpainetta ja hemoglobiinia ja pääsin myös antamaan verta monta putkiloa sokerirasituksen ja lääkeainepitosuuksien tarkkailun takia. Juteltiin myös odotusajasta ja siihen liittyvistä asioista ja tottakai synnytyksestä. En kuitenkaan muista, että olisin kuullu terkan puhuvan  ollenkaan jälkivuodosta, vaikka se liittyy olennaisesti synnytykseen. Synnytyksen aikana vuodetaan verta ja sitä määrää tarkkaillaan tiiviisti. Kun synnytys on ohi, verenvuoto jatkuu edelleen ja sillon se on muuttunu jälkivuodoksi. Muistan, kun heti vauvan ja istukan syntymän jälkeen kätilö toi sen hervottoman kokosen vaipan ja ne niin ihanat, mutta kovin käytännölliset verkkohousut. Aluks ne kauhistutti ja myös naurattikin, mutta ei ois kyllä voinu muunlaisia alushousuja kuvitellakaan laittavansa jalkaan. Ne jättää hyvin tilaa sille valtavalle siteelle, mikä annetaan sen hervottoman suuren vaipan jälkeen

Sijaisopettajan selviytymispakki :)

tulee omat kokemukset mieleen... :)  Loistavia pätkiä! :) Hyvät naurut sain, kun kattelin kolme osaa. Niiiin totta. Puhuttiin mm. koulun kirjoittamattomista säännöistä ja erilaisista yleisistä käytännöistä, jotka sijaisen olisi hyvä tietää. Olisi kiva tietää esimerkiksi välituntialueen rajat, ruokalakäyttäytyminen, valvonnat ja tietysti opetettavan luokan/luokkien oppilasluettelo ja ehkä myös istumajärjestys sekä tarvittaessa lisätietoja oppilaista. Tähän mennessä vain yhdellä koululla on tullut vastaan sijaiskansio, johon oli kirjattu juuri nuo jo mainitut asiat ja vähän vielä lisääkin.