Siirry pääsisältöön

Kohtaamisia ja eroja

On ollu sen verran kiirusta, etten oo ehtiny ees päivitteleen blogia.

Rupesin tossa viikonloppuna pohtimaan, millasia kohtaamisia ja eroja mulle on tapahtunu tässä lähiaikoina.

kuva täältä


Tärkein ensikohtaaminen tapahtui pienen poikamme kanssa pääsiäismaanantaina, kun hän syntyi maailmaan. Sitä hetkeä, kun poika päästi ensiparkaisunsa ja sain hänet rinnalle, ei voi sanoin kuvata. Se on vaan niin upeeta ja ainutkertasta, varsinkin näin ekan lapsen kohdalla. Nyt pienestä nyytistä on kasvanu kohta jo puolivuotias utelias pieni mies. Häntä katsellessa ja kehitystä seuratessa ei voi olla kun kiitollinen siitä, että meille on suotu oma lapsi.

Mulla on kaks siskoo ja vaikka me asutaan kaikki Suomessa ja parinsadan kilsan päässä toisistamme, ei meiän kuitenkaan tuu nähtyä kovinkaan usein. Pojan syntymän jälkeen ollaan tavattu vanhemman pikkusiskoni kanssa yllättävän usein verrattuna aiempiin tapaamisväleihin. Viimeksi tavattiin isäni, mieheni ja siskoni juokseman puolimaratonin jälkeen ja kesällä käytiin porukalla Korkeasaaressa.Nuorempi pikkusiskoni puolestaan sai vastikään lapsen ja heitä ollaan tavattu lapsen syntymän jälkeen kerran. Ei vaan tuu mentyä käymään.

Nähdessäni isovanhempiani mietin joka kerta, onkohan erityisesti ukki vielä elossa, kun pääsee seuraavan kerran kotikonnuille. Siksi mä tai me käydään joka visiitillä ainakin kerran mun mummin ja ukin luona. Ja aina he ovat yhtä mielissään, kun mennään käymään. Ukki ei ehkä enää edes tunne meitä, mutta oli ihailtavaa seurata, miten hän viime visiitilläkin "keskusteli" ja vietti aikaa pojan kanssa. Ne on niitä tärkeitä hetkiä. On todennäköstä, ettei rakas ukkini elä enää kovinkaan kauan ja raskas ero on silloin edessä. Toivon hänelle vielä paljon lisäpäiviä, jotta ehdin viettää monta hetkeä hänenkin kanssaan.


Viime viikolla tavattiin vanhalla opiskelijaporukalla (alotettiin yliopistossa 2006) pitkästä aikaa niin, että mahollisimman moni oli  päässy paikalle yhtäaikaa. Käytiin syömässä ja vaihettiin tuoreimmat kuulumiset. Olipahan mukavaa. Naurettiin paljon ja mietittiin menneitä. Valtaosa meistä on jo valmistunu ja työelämässä, yksi on hoitovapaalla ja mä äitiyslomalla. Pohdittiin, että vielä pari vuotta sitten meillä ois ollu ihan eri puheenaiheet, jotka ois pitkälti liittyneet opiskeluun ja opiskelijaelämään. Keskiviikkona keskusteltiin kuitenkin työelämän erilaisista koukeroista, asunnon ostamisesta ja tottakai vähän omista perhetilanteistakin.


Tapasin toissa viikolla sattumalta bussissa entisen avomieheni. Sitä ennen nähtiin kaks vuotta sitten meiän yhteisten tuttujen häissä, jonne hän tuli nykyisen vaimonsa kanssa. Häät oli vähän kiusalliset, koska ei meille eikä mun entiselle avomiehelle oltu ilmotettu etukäteen, että myös toiset on kutsuttu. Hyvin se kuitenki meni ja  tuli siellä myös vähän tutustuttua hänen nykyiseen vaimoonsa. Tavattiin siis sattumalta bussissa, kun eksäni oli tulossa töistä. Hän ei ekaks huomannu mua, mut huomatessaan mut pysähty juttelemaan. Juteltiin koko matka niitä näitä ja vaihettiin kuulumisia puolin ja toisin. Olipa mukava nähä pitkästä aikaa häntäkin. Meillä on kuitenki ollu erosta lähtien (2007 alku) hyvät välit keskenämme ja siitä mä oon tyytyväinen.


 Sunnuntaina näin yhtä serkkuani kuuden vuoden jälkeen ja tutustuin samalla ensimmäistä kertaa myös hänen vaimoonsa ja heidän pieneen tyttäreensä. Kun oltiin pieniä ja vielä vähän isompanaki, käytiin kylässä toistemme luona vähintään kerran viikossa. Serkkuni ja hänen isoveljensä kanssa ollaan kiipeilty puissa, leikitty junanradan reunalla, opeteltu laskettelemaan ja käyty monena kesänä meiän enon luona vierailulla. Sillon nähtiin siis tosi usein, sit mun serkku muutti toiselle puolelle Suomee ja näkemiset harveni huomattavasti. Parikymppiseks asti tavattiin kuitenki vähintään kerran vuodessa. Viimeinen tapaaminen ennen sunnuntaita tapahtui vuoden 2006 alussa meiän enon hautajaisissa. Mä oon laittanu mun serkulle kuitenkin joka vuosi muutaman tekstiviestin ja soitellukin ainaki synttärionnittelut. Ton vuoden 2006 jälkeen erinäiset elämänmuutokset on varmasti vaikuttanu mein kohtaamisiin, mut ei se kuitenkaan selitä kaikkee. Harmittaa, kun nyt ei muka enää oo aikaa.

kuva täältä


En voi unohtaa myöskään omia vanhempiani. Vaikka ei nähdäkään ehkä kun kerran kuussa, ollaan yhteydessä puhelimitse tai muuten usean kerran viikossa. Nykyään tietysti kerrotaan pojan viimeisimmät kuulumiset ja ehkä lähetetään kuviakin. Kuitenki on aina yhtä mukava nähdä heitä. Välimatkaa vaan on sen verran, ettei voi nähdä esimerkiks viikottain ja se on harmi jo pojankin kannalta. Välimatka siis erottaa, valitettavasti.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erityislapsiperhe ja yhteiskunnan tarjoama tuki (oppimisen tuesta tulossa oma postaus)

Lähde: Pixabay Aluksi tärkeä huomio:  Tähän postaukseen ei varmastikaan ole kirjattu kaikkia tarjolla olevia palveluja. Toivon, että olen poiminut tärkeimmät ja jos en, minulle saa laittaa kommenttia ja lisään niitä sitten tarvittaessa. Jos löydät postauksesta virheitä, laitatko minulle viestiä ja korjaan ne. Tämä palvelujärjestelmäviidakko on aika sokkeloinen enkä edes välttämättä ole tietoinen kaikista hyödyllisistä palveluista, joita on tarjolla. Me elämme erityisperhearkea emmekä ole olleet tietoisia kaikista yhteiskunnan tarjoamista palveluista. Olen kuitenkin ollut niistä enemmän tietoinen kuin moni muuu erityislapsiperheen vanhempi. Omien nepsy-valmentajaopintojeni yksi lähipäivä keskittyi täysin palvelujärjestelmään liittyviin asioihin. Osa asioista oli jo aiemmin tuttuja, mutta tuli opittua myös paljon uutta. Samaa asiaa käsiteltiin myös toukokuussa sopeutumisvalmennuksen toisella jaksolla. Siellä meill

Kuka minä olen?

 Nyt on blogi kaivettu naftaliinista taas. Tässä postauksessa ajattelin esitellä itseäni hieman tarkemmin. Katsoin äsken @ninnu.hoon Instagram- tarinoita, joissa hän pohti, kuka hän oikeasti on. Se oli mielenkiintoista pohdintaa ja laittoi ajattelemaan. Hän kertoi peilaavansa omia tekemisiään menneisyydestään käsin ja haluaa siirtyä tekemään asioita tulevaisuutta ajatellen.  Olen kotoisin Savosta. Lapsuudenperheeseeni kuuluu äiti, iska ja kaksi pikkusiskoa. Asuimme omakotitalossa taajama-alueella. Elin hyvän ja turvallisen lapsuuden, näin ajattelen. Meillä kotona oli tiukat säännöt ja esimerkiksi kotiintuloajat. Olin kuitenkin tunnollinen lapsi ja noudatin niitä. Vanhempani ovat syntyneet aika pian sodan jälkeen ja se, miten heidät on kasvatettu, on heijastunut myös meidän kasvatukseemme. Kasvatusmetodit olivat sen ajan mukaiset. En ole kuitenkaan kyseenalaistanut sitä, sillä ajattelen, että silloin elettiin sen ajan mallin mukaan. Ei silloin erikseen paljoa puhuttu tunteista tai itses

Jälkivuoto ja tulehdusriski

Raskausaikana neuvolassa keskityttiin puhumaan raskausajan ruokavaliosta ja liikunnasta. Samoin mitattiin verenpainetta ja hemoglobiinia ja pääsin myös antamaan verta monta putkiloa sokerirasituksen ja lääkeainepitosuuksien tarkkailun takia. Juteltiin myös odotusajasta ja siihen liittyvistä asioista ja tottakai synnytyksestä. En kuitenkaan muista, että olisin kuullu terkan puhuvan  ollenkaan jälkivuodosta, vaikka se liittyy olennaisesti synnytykseen. Synnytyksen aikana vuodetaan verta ja sitä määrää tarkkaillaan tiiviisti. Kun synnytys on ohi, verenvuoto jatkuu edelleen ja sillon se on muuttunu jälkivuodoksi. Muistan, kun heti vauvan ja istukan syntymän jälkeen kätilö toi sen hervottoman kokosen vaipan ja ne niin ihanat, mutta kovin käytännölliset verkkohousut. Aluks ne kauhistutti ja myös naurattikin, mutta ei ois kyllä voinu muunlaisia alushousuja kuvitellakaan laittavansa jalkaan. Ne jättää hyvin tilaa sille valtavalle siteelle, mikä annetaan sen hervottoman suuren vaipan jälkeen